Aandelenmarkt lager na teleurstellende inflatiecijfers en afname Trump-effect
De Amerikaanse aandelenmarkt, die sinds de verkiezingen flink was opgelopen, moest afgelopen week een stapje terug. De inflatie in de VS is in oktober opgelopen tot 2,6%, terwijl de kerninflatie onveranderd bleef op 3,3%. Dit was voor Fed-voorzitter Powell reden om aan te geven dat de Amerikaanse centrale bank geen haast hoeft te maken met het verder verlagen van de rente. Een kleine meerderheid van de markt rekent overigens nog steeds op een renteverlaging van 25 basispunten in december. Daarna zou het tempo van de renteverlagingen moeten vertragen. Ook in Duitsland liep de inflatie licht op in oktober.
De economische groei in de eurozone en Nederland is in het derde kwartaal iets harder gestegen. Op jaarbasis was er in de EU sprake van 0,9% groei, de Nederlandse economie groeide met 1,7% op jaarbasis. In het tweede kwartaal bedroeg de groei in Nederland slechts 0,8%. Overigens bleek uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese centrale bank dat de renteverlaging van vorige maand unaniem was. Voor een volgende renteverlaging zijn enkele leden terughoudender en verlangen zij meer data.
Het derde kwartaal kenmerkte zich door sterke kwartaalcijfers. De winstgroei voor de Amerikaanse S&P 500 bedrijven is uitgekomen op 8,8%, waarbij 76% beter presteerde dan verwacht. Europese bedrijven die deel uitmaken van de Stoxx 600 index boekten in het afgelopen kwartaal zelfs een gemiddelde winstgroei van 10,6%, waarbij 58% van de bedrijven de verwachtingen overtroffen. Afgelopen week publiceerden onder meer Disney, Siemens en Spotify sterke kwartaalcijfers, die door beleggers werden beloond met mooie koersstijgingen.
Verder steeg afgelopen week de dollar wederom ten opzichte van de euro en de yen. Sinds half september noteert de dollar ruim 5% hoger ten opzichte van de euro en bijna 10% hoger ten opzichte van de yen. De 10-jaars rente steeg afgelopen week in de VS met ruim 10 basispunten. Het Amerikaanse renteniveau is sinds half september gestegen van 3,7% naar 4,4%. Beleggers zien de inflatie oplopen als gevolg van het beleid van Trump. In Europa daalde de 10-jaarsrente met enkele basispunten. De olieprijs daalde afgelopen week met bijna 4%. De olieprijs heeft daarmee het laagste niveau sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne bereikt. De Europese gasprijs steeg met 10%. De forse prijsstijging van de laatste weken wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals minder aanvoer van LNG, onderhoudswerkzaamheden aan een Noorse gasinstallatie, kouder weer en geschil tussen Rusland en Oostenrijk over de levering van gas.
De jaarlijkse klimaatconferentie COP29 vindt momenteel plaats in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het hoofddoel is het vaststellen van een nieuw klimaatfinancieringsdoel voor ontwikkelingslanden. Rijke landen moeten jaarlijks 100 miljard dollar bijdragen, maar hebben moeite om dit bedrag tijdig bij elkaar te brengen. Klimaatwetenschappers benadrukken dat snel handelen nodig is om verdere klimaatschade te beperken.
Een tweede aandachtspunt is klimaatmitigatie. Bij COP28 is afgesproken om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen en het gebruik van hernieuwbare energie te verdrievoudigen, maar landen lopen achter op hun doelen. Experts waarschuwen dat we richting 3 graden opwarming gaan, ver boven het Parijsdoel van 1,5 graden. Er is verder geld nodig om kwetsbare landen te helpen herstellen van klimaatschade. Hoewel er een fonds is opgericht, blijft de financiering ontoereikend. De mogelijkheid tot sancties voor niet-betalende landen is echter beperkt. De verwachtingen op concrete resultaten bij COP29 zijn niet hoog, mede vanwege geopolitieke spanningen en de recente verkiezing van Donald Trump in de VS. De eerste paar dagen van de klimaatconferentie verliepen moeizaam.
Amerikaanse indices
Na de forse koersstijgingen als reactie op de verkiezingswinst van Donald Trump in de voorgaande week, liep afgelopen week in de VS de lucht langzaam uit de Trump rally. De toonaangevende S&P 500 index die aan het begin van de week voor het eerst boven de 6.000 puntengrens sloot, daalde over de hele week 2,1%. Technologie-index Nasdaq noteerde 3,4% lager. De smallcapindex Russell 2000 sloot 4% lager. De volatiliteit in de VS steeg met ruim 1 procentpunt, de VIX-index steeg tot 16,1%.
AEX Index
De AEX daalde afgelopen week voor de vijfde achtereenvolgende week. De index verloor dit keer 1,3% en sloot de week af op een stand van 862,50 punten. Slechts 4 van de 25 aandelen in de AEX noteerden hoger afgelopen week. Het best presterende aandeel was net als de voorgaande week Besi, met een koersstijging van 4,4%. De overige stijgers waren ASML (+2,2%) en de verzekeraars NN Group (+0,4%) en ASR Nederland (+0,2%) Het slechtst presterende aandeel was IMCD, dat door de uitgifte van nieuwe aandelen 7% daalde. Ook Wolters Kluwer (-6,3%), AkzoNobel (-5,3%) en RELX (-5,2%) noteerden fors lager.
Europese indices
De overige grote Europese indices bleven afgelopen week dicht bij huis. De EuroStoxx50 index daalde 0,2%, de Duitse DAX index noteerde onveranderd, terwijl de Britse FTSE-index slechts 0,1% lager sloot. De volatiliteit in Europa steeg licht. De V-Stoxx index noteerde een half procentpunt hoger op 17,2%.
TOPSELECTIE
Amdocs heeft in het vierde kwartaal van gebroken boekjaar 2024 de omzet, conform verwachting, met 2% zien stijgen tot 1,26 miljard dollar. De netto kwartaalwinst kwam uit op 86 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 20% tot $ 1,70, eveneens conform verwachting. In het gehele boekjaar 2024 boekte Amdocs 5,0 miljard dollar omzet en 493 miljoen dollar winst. De aangepaste winst per aandeel steeg in 2024 met 9% tot $ 6,44. De outlook voor het huidige kwartaal bleef licht achter bij de analistenconsensus, hierdoor daalde het aandeel 5% na de publicatie van de cijfers.
Ahold Delhaize heeft recent last gehad van een cyberaanval in de VS. Hierdoor moesten systemen offline worden gehaald, wat de activiteiten in de VS raakte. De winkels bleven gewoon geopend.
AstraZeneca heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 18% zien stijgen tot 13,6 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 1,43 miljard dollar. De kernwinst per aandeel steeg met 27% tot $ 2,08. Beide cijfers waren iets beter dan verwacht. AstraZeneca verhoogde zowel de omzet- als winstoutlook voor heel 2024. Het aandeel steeg circa 1% na de cijfers.
Cisco Systems heeft het afgelopen kwartaal de omzet, conform verwachting, met 6% zien dalen tot 13,8 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 0,91 tegen een verwachting van $ 0,87. Cisco verhoogde de outlook voor het hele boekjaar, desondanks daalde het aandeel 2% na de cijfers.
Infineon verwacht het lopende boekjaar, dat loopt tot en met september 2025, minder omzet te realiseren dan eerder aangegeven. Het bedrijf heeft veel blootstelling aan de Europese autosector, die momenteel in zwaar weer verkeert. Het afgelopen kwartaal daalde de omzet met 6% tot 3,92 miljard euro, hetgeen leidde tot een nettoverlies van 84 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel daalde met 25% tot € 0,49. Analisten rekenden op 3,97 miljard euro omzet en een winst per aandeel van € 0,47. Het aandeel steeg bijna 4% na publicatie van de kwartaalresultaten.
InPost wil voor eind januari 2025 2,3 miljoen aandelen terugkopen voor maximaal 46 miljoen euro. De aandeleninkoop is bedoeld om te voldoen aan verplichtingen met betrekking tot incentiveprogramma’s voor werknemers.
Paragon Systems, een dochteronderneming van Securitas in de VS, heeft een schikking getroffen in verband met een onderzoek door de Amerikaanse overheid. Securitas had in het afgelopen kwartaal al een voorziening opgenomen van 53 miljoen dollar, exact het bedrag waarvoor werd geschikt.
Sodexo neemt het Amerikaanse CRH Catering over om de groei in Noord-Amerika te versnellen. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
Verenigde Staten
De consumentenprijzen in de VS zijn in oktober gestegen met 2,6%. In september bedroeg de inflatie nog 2,4%. De kerninflatie, zonder prijzen voor voeding en energie bleef onveranderd op 3,3%. Beide cijfers waren conform verwachting. De Amerikaanse producentenprijzen stegen met 2,4% op jaarbasis tegen een verwachting van 2,3%. De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn in oktober iets harder gestegen dan verwacht. De industriële productie is in oktober, conform verwachting, gedaald met 0,3%.
Eurozone
De economie in de eurozone is in het derde kwartaal, conform verwachting, harder gegroeid. Op jaarbasis was sprake van 0,9% groei tegen 0,6% in het tweede kwartaal. De economie steeg met 0,4% ten opzichte van een kwartaal eerder. De industriële productie in de eurozone is in september op jaarbasis gedaald met 2,8%, analisten rekenden op een daling van 2,0%.
Nederland
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 1,7% op jaarbasis gegroeid. Ten opzichte van het tweede kwartaal bedroeg de groei op 0,8%. De inflatie is in oktober definitief vastgesteld op 3,5%. De eerste raming wees op 3,6% inflatie.
Duitsland
De Duitse inflatie is definitief vastgesteld op 2% in oktober, waar eerder werd uitgegaan van 1,6% inflatie. De kerninflatie bedroeg 2,9% tegen 2,7% in september.
Azië
De industriële productie in China is in oktober gegroeid met 5,3% tegen een verwachting van 5,5% groei. De huizenprijzen in China daalden op jaarbasis met 5,9%, terwijl de werkloosheid licht daalde tot 5,0%.
De economie van Japan is in het derde kwartaal met 0,9% stegen op jaarbasis. Economen rekenden op 0,7% groei. De Japanse producentenprijzen stegen met 3,4% op jaarbasis in oktober.
ABN AMRO heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 690 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 759 miljoen euro, analisten rekenden echter op een netto kwartaalwinst van 528 miljoen euro. De rentebaten stegen met 7% tot 1,64 miljard euro. De totale inkomsten kwamen uit op 2,25 miljard tegen 2,11 miljard euro een jaar eerder. ABN AMRO hield de outlook voor heel 2024 ongewijzigd. Het aandeel daalde ruim 1% na de cijfers.
Aegon genereerde in het derde kwartaal 336 miljoen euro kapitaal tegen een verwachting van 296 miljoen. Voor heel 2024 rekent Aegon nu op 1,2 miljard euro aanwas van kapitaal, waar het eerder uitging van 1,1 miljard. Ook kondigde Aegon een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 150 miljoen euro. De solvabiliteit daalde iets harder dan verwacht. Na de cijfers opende het aandeel bijna 2% hoger.
ASML heeft op zijn beleggersdag aangegeven dat het de outlook voor 2030 handhaaft, terwijl veel analisten uitgingen van een verlaging van de vooruitzichten. Voor 2030 rekent ASML nog steeds op een omzet van 44 tot 60 miljard euro, met een brutomarge van 56 tot 60%. Voor 2025 verlaagde ASML eerder de omzetverwachting van 30 tot 35 miljard tegen eerder 30 tot 40 miljard euro. Beleggers reageerden opgelucht, het aandeel steeg bijna 7%.
BE Semiconductor meldde dat het zich volledig richt op het eigen strategisch plan om als onafhankelijk bedrijf de aandeelhouderswaarde te vergroten, als reactie op recente geruchten van een mogelijke strategische combinatie waarbij Besi betrokken zou zijn.
DSM-Firmenich heeft bijna zijn volledige belang in het Franse Robertet verkocht. De verkoop leverde DSM circa 300 miljoen euro op. DSM had een belang van 22% in Robertet, daar is nu nog 1% van over.
IMCD heeft met de uitgifte van 2,1 miljoen nieuwe aandelen 300 miljoen euro opgehaald. De aandelen werden verkocht voor € 141,50 per aandeel. Met de opbrengsten wil IMCD zijn financiële flexibiliteit vergroten en de balans versterken. De emissie was goed voor 3,7% van het totale aandelenkaptaal. Het aandeel sloot de dag voor de uitgifte op $ 147,40.
Swiggy, een maaltijdbezorgingsbedrijf, heeft in India een beursnotering gekregen. Prosus verkocht een deel van zijn belang voor ruim 500 miljoen dollar bij de IPO. Na deze verkoop heeft Prosus nog een belang van 25%. Bij de IPO werd Swiggy gewaardeerd op ruim 11 miljard dollar. Het Chinese gamingbedrijf Tencent, waarin Prosus een belang heeft van circa 25%, heeft in het derde kwartaal de verwachtingen ruimschoots overtroffen. De omzet steeg met 8% terwijl de nettowinst met 47% steeg tot omgerekend circa 7 miljard euro. Het aandeel Prosus daalde licht deze week.
Unilever onderzoekt de verkoop van enkele kleinere merken in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf wil zich focussen op zijn grote merken.
Disney heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 6% tot 22,6 miljard dollar. De winst per aandeel steeg met 39% tot $ 1,14. Analisten rekenden op $ 1,10. Disney verhoogde de winstverwachtingen voor de komende jaren. Het aandeel steeg ruim 6% na de cijfers.
Siemens heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg licht tot 20,8 miljard euro. De kwartaalwinst steeg met 11% tot 2,1 miljard euro. De aangepaste winst per aandeel steeg met 14% tot € 2,46. Siemens verwacht te blijven profiteren van de sterke vraag naar elektrische infrastructuur door datacentra. Na de cijfers noteerde het aandeel 5% hoger.
Applied Materials presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de outlook voor het lopende kwartaal was teleustellend. De omzet steeg met 5% tot 7,05 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,73 miljard dollar of $ 2,32 per aandeel. Analisten rekenden hier op $ 2,19. Door de tegenvallende outlook daalde het aandeel bijna 9%.
Spotify heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 300 miljoen euro, tegen 65 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg, conform verwachting, met 19% tot 4,0 miljard euro. De winst per aandeel kwam met € 1,45 wel lager uit dan de € 1,69 die analisten gemiddeld verwachtten. De winstoutlook die Spotify uitgaf voor het huidige kwartaal was een stuk hoger dan verwacht. Het aandeel steeg 11% na de cijfers.
Allianz zag de winst het afgelopen kwartaal flink stijgen en werd positiever over de winstontwikkeling in heel 2024. De Duitse (her)verzekeraar zag het netto-kernresultaat stijgen met 23% tot 2,5 miljard euro. De solvabiliteit kwam met 209% iets hoger uit dan verwacht. Het aandeel steeg slechts licht na de cijfers.
Bayer zag zijn aandelenkoers met bijna 15% dalen na tegenvallende kwartaalcijfers. De omzet daalde met 3,6% tot 10,0 miljard euro. Het bedrijf leed een nettoverlies van 4,2 miljard euro. Een jaar eerder bedroeg het verlies in hetzelfde kwartaal 4,6 miljard euro.
De Europese Commissie heeft Meta Patforms een boete opgelegd van 798 miljoen euro voor het bevoordelen van gebruikers die via Facebook Marketplace adverteren op het sociale netwerk Facebook. Daarmee benadeelde Meta andere adverteerders.
Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Zowel de omzet als de operationele winst steeg met 5%. De omzet bedroeg omgerekend 33,7 miljard, de winst kwam uit 6,3 miljard dollar. Wel daalde de vrije kasstroom met 70% op jaarbasis door investeringen in Alibaba Cloud-infrastructuur.
Samsung is van plan om het aankomend jaar voor meer dan 7 miljard dollar aan aandelen terug te kopen. Na deze aankondiging steeg het aandeel ruim 8%.
Na de forse koersstijgingen in de VS als gevolg van de overwinning van Trump, moesten de Amerikaanse beurzen afgelopen week een stapje terug. De waardering van met name de techbedrijven was in de VS behoorlijk opgelopen met een correctie als logisch gevolg. De Europese beurzen noteerden over het algemeen ook licht lager. De Eurostoxx50 index en de AEX verkeren inmiddels al enkele weken in mineur.
De komende week lijkt een relatief rustige week te worden, waarbij de aandacht vooral gevestigd is op de kwartaalcijfers van Nvidia. De Amerikaanse chipproducent publiceert aanstaande woensdag na het slot op Wall Street de resultaten. De afgelopen kwartalen wist Nvidia de verwachtingen ruimschoots te verslaan, maar de hoge verwachtingen zijn momenteel al in de prijzen verwerkt. Het Nederlandse in internationale cijferseizoen is inmiddels wel zo’n beetje achter de rug. Slechts enkele bedrijven, waaronder supermarktketen Walmart, cybersecruritybedrijf Palo Alto, Sage Group, Target en de Chinese zoekmachine Baidu openen deze week de boeken. Nederlands bedrijfsnieuws is er deze week niet. Op macro-economisch vlak staan de definitieve inflatiecijfers uit de eurozone op de agenda, alsmede de inflatiedata uit Japan en het Verenigd Koninkrijk. Op vrijdag komen de samengestelde inkoopmanagersindices uit diverse landen.
Belangrijke onderwerpen aankomende week: 18 - 22 november
Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/
DISCLAIMER:
De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.