Marktupdate week 45 (4 tm 8 november)

11 november 2024
Marktupdate week 45 (4 tm 8 november)
11 november 2024

Amerika fors hoger, Europa in mineur na overwinning Trump


Op Wall Street werd euforisch gereageerd op de overtuigende verkiezingsoverwinning van Trump. De verschillende grote Amerikaanse indices vestigden allemaal nieuwe records. De S&P 500 index steeg bijna 5% en noteerde zelfs even boven de 6.000 puntengrens. Het Republikeinse beleid van Trump kenmerkt zich door zijn 'pro groei'-beleid, met belastingverlagingen, deregulering, een focus op de binnenlandse industrie en het invoeren van importtarieven. Amerikaanse bedrijven kunnen hierdoor profiteren van lagere arbeidskosten, minder regelgeving, lagere energiekosten en het voordeel door het opleggen van importtarieven. Europese bedrijven krijgen juist last van de importtarieven en van meer regelgeving. Het verschil in economische groei tussen de VS en de EU zal daardoor de komende tijd naar verwachting alleen maar groter worden.

Als reactie op de Amerikaanse verkiezingsuitslag kwam China afgelopen vrijdag met een stimuleringspakket ter grootte van omgerekende 1.300 miljard euro. Beleggers hoopten echter op meer stimulans. China kampt met lage inflatie en tegenvallende groei, dat kan leiden tot een vicieuze cirkel van lagere uitgaven en lagere investeringen.

De Amerikaanse centrale bank verlaagde afgelopen week conform verwachting de rente met 25 basispunten tot 4,75%. Aanvullende verlagingen in de toekomst komen wellicht later dan eerder verwacht. Wanneer de economie door het beleid van Trump sneller kan groeien en het begrotingstekort en de inflatieoplopen, geeft dat minder ruimte aan de Fed voor aanvullende renteverlagingen.

Amerikaanse financials behoorden tot de winnaars en lieten sterke stijgingen zien. De meeste bankaandelen stegen afgelopen week 10 tot 15% als gevolg van het dereguleringsbeleid van Trump. Uiteraard brengt deregulering ook risico’s met zich mee, zoals een verhoogd systeemrisico en mogelijke wanpraktijken binnen bepaalde industrieën. Het aandeel Tesla steeg bijna 30%. Elon Musk investeerde miljoenen dollars in pro-Trump campagnes en krijgt waarschijnlijk een adviesrol in de nieuwe regering.

Verder won de dollar door de verkiezingsuitslag flink terrein ten opzichte van de euro en de yen. De lange rente daalde in zowel de VS als in Europa met enkele basispunten. De energieprijzen stegen afgelopen week. De olieprijs won ruim 1%, terwijl de Europese gasprijs ruim 8% steeg.


Duurzaam topic

De Britse start-up Space Solar en het IJslandse Reykjavik Energy willen vanaf 2030 zonne-energie in de ruimte opwekken en naar IJsland sturen. Het plan is om 30 megawatt aan elektriciteit op te wekken en via radiogolven naar het IJslandse elektriciteitsnetwerk te zenden. Hiervoor wordt een ruimte-zonnepark gebouwd dat uit modulaire zonnepanelen bestaat. Dit zonnepark, met een geschatte breedte van 400 meter en een gewicht van 64 ton, zal zich in een baan rond de aarde bevinden op een hoogte van 2.000 tot 36.000 kilometer. Het zonnepark zal met een raket van Elon Musks SpaceX in een baan rond de aarde geschoten worden. Het project zou stroom kunnen leveren aan 1.500 tot 3.000 huizen en kost naar schatting 800 miljoen dollar. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, kunnen de kosten dalen door schaalvoordelen, verbeterde efficiëntie en mogelijke toekomstige toepassing op een veel grotere schaal. De technologie is sterk in opkomst, met vergelijkbare plannen in Japan, China en de VS. Kritische noot: De klimaatwinst van ruimte zonne-energie moet wel opwegen tegen de milieu-impact van een raketlancering.  


Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt schoot omhoog na de verkiezingswinst van Donald Trump, waardoor wederom nieuwe recordstanden in de boeken werden geschreven. De toonaangevende S&P 500 index handelde intraday voor het eerst boven de 6.000 punten, maar kon dit niveau niet vasthouden. De S&P 500 steeg afgelopen week met 4,7%, technologiebeurs Nasdaq noteerde eveneens een nieuwe all-time highstand door een weekstijging van maar liefst 5,4%. De Amerikaanse smallcap Russell 2000 index won zelfs 8,6% afgelopen week en sloot de week eveneens op een nieuwe recordstand af. De volatiliteit daalde na de verkiezingen en door het naderende einde van het cijferseizoen van 22% naar 15%.


AEX Index

De AEX sloot afgelopen week 1,1% lager, op een stand van 884,18 punten. Slechts 10 van de 25 aandelen in de AEX noteerden hoger afgelopen week. Het best presterende aandeel was Besi dat 8,3% steeg, gevolgd door Arcelor Mittal (+6,4%) en Ahold Delhaize (+5,7%) die fors stegen na sterke kwartaalcijfers. Adyen daalde fors na teleurstellende cijfers, het aandeel verloor 9,5%. Ook ING (-4,7%) en Heineken (-3,6%) verloren flink terrein.


Europese indices

Ook de overige grote Europese indices daalden na de verkiezingswinst van Trump. De EuroStoxx50 index daalde 1,5%, de Duitse DAX index noteerde 0,2% lager en de Britse FTSE-index verloor 1,3% Ook in Europa daalde de volatiliteit. De V-Stoxx index noteerde ruim vier procentpunt lager op 16,8%.


TOPSELECTIE

Ook afgelopen week publiceerden diverse bedrijven uit de topselectie hun kwartaalcijfers. Een overzicht hiervan is weergegeven in onderstaande tabel. Tevens worden de cijfers verder uitgelicht.

Securitas  boekte een organische omzetgroei van 5% tegen een verwachte groei van 3,9%, terwijl de operationele winst steeg met 9%. De operationele marge steeg van 6,9% naar de recordhoogte van 7,5%. Beleggers beloonden de cijfers met een koersstijging van 9%.  Teamviewer publiceerde uitstekende kwartaalcijfers. De omzet groeide met 7% terwijl de winst per aandeel zelfs 30% toenam. Beleggers hadden echter op meer gehoopt, het aandeel verloor 11%.  Cencora  presteerde wederom beter dan verwacht, met dubbelcijferige omzet- en winstgroei. Ook  Pandora, Corpay, CGI en Ahold Delhaize presenteerden uitstekende kwartaalcijfers. De omzetgroei van InPost was met 23% wederom indrukwekkend. Wel werd de winst per aandeel negatief beïnvloed door hogere financieringskosten. Hoewel de winst van  Yum Brands en  Henry Schein hoger uitkwam dan verwacht, was er bij beide bedrijven sprake van winstdaling en een tegenvallende omzetontwikkeling. Ten slotte de cijfers van  Genmab. De resultaten bleven iets achter bij de verwachtingen, echter het biotechbedrijf verhoogde zowel de omzet- als winstoutlook voor heel 2024. In het derde kwartaal steeg de omzet met 18%. De operationele winst is in de eerste negen maanden van 2024 toegenomen met 27%. Door extra investeringen in pijplijnproducten bleef de winst per aandeel achter bij de verwachtingen.

Tenslotte meldde  AstraZeneca dat de president van AstraZeneca China is aangehouden op verdenking van het plegen van fraude. AstraZeneca gaf aan samen te werken met de Chinese autoriteiten. Het aandeel verloor hierdoor 10% van zijn waarde afgelopen week.


Macro Economisch Nieuws


Verenigde Staten

De Amerikaanse centrale bank heeft, zoals verwacht, de rente met 25 basispunten verlaagd tot 4,75%. De arbeidskosten zijn in het derde kwartaal met 1,9% op kwartaalbasis gestegen, waar economen rekenden op een stijging van 1,1%. De uurlonen stegen op jaarbasis met 5,5%, terwijl de productiviteit met 2,2% toenam tegen een verwachting van 2,6%. De stijgende loonkosten kunnen erop wijzen dat de inflatie nog niet onder controle is.


Eurozone

De producentenprijzen in de eurozone zijn in september zoals verwacht met 3,4% op jaarbasis gedaald, met name door verder dalende energieprijzen. De detailhandelsverkopen stegen in september met 2,9% op jaarbasis, er werd gerekend op een stijging van 1,3%. De inkoopmanagersindex voor de industrie gaf nog steeds krimp aan in de eurozone.


Nederland

De Nederlandse industrie daalde in september met 3,3% op jaarbasis. Inmiddels krimpt de productie nu al 15 maanden op rij.


Duitsland

De Duitse industrie is in september nog sterker gekrompen, op jaarbasis was sprake van 4,6% krimp. De dienstensector liet wel iets meer groei zien. 


Azië

De Chinese inflatie is in oktober uitgekomen op 0,3% op jaarbasis. Economen rekenden op 0,4% inflatie. De producentenprijzen daalden met 2,9% op jaarbasis, waar gerekend werd op een daling van 2,6%. De Chinese producentenprijzen dalen nu al ruim 2 jaar op rij. De Chinese regering kwam afgelopen vrijdag met een stimuleringspakket ter waarde van 10 biljoen yuan (1.300 miljard euro).



Nederlands bedrijfsnieuws


Adyen had in het derde kwartaal minder omzetgroei dan analisten hadden voorzien. De omzet steeg met 20% tot 498 miljoen euro tegen een verwachting van 503 miljoen euro. Het handelsvolume steeg met 32% tot 321 miljard euro. Hier rekenden analisten op 41% groei. Beleggers reageerden teleurgesteld, het aandeel daalde afgelopen week bijna 10%.


ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal de omzet met 9% zien dalen tot 15,2 miljard dollar. Analisten rekenden op 15,1 miljard dollar omzet. De nettowinst daalde van 929 miljoen naar 287 miljoen dollar. De consensus was 420 miljoen dollar winst. De winst per aandeel daalde van $ 1,11 naar $ 037. Analisten gingen uit van $ 0,51 winst per aandeel. ArcelorMittal gaf aan dat de vooruitzichten voor de staalmarkt op middellange termijn positief zijn. Het aandeel steeg ruim 6% na de cijfers.

 

IMCD heeft in de eerste 9 maanden van het jaar de omzet met 6% zien stijgen tot 3,6 miljard euro. De operationele winst bleef vrijwel gelijk op 403 miljoen euro. De EBITA-marge daalde van 11,8% naar 11,2%. De nettowinst nam af met 6% tot 202 miljoen euro. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op € 1,68 tegen een verwachting van € 1,58. Het aandeel steeg 7% na de cijfers.

 

Universal Music Group (UMG) claimt een half miljard dollar van het Franse digitale muziekbedrijf Believe voor het schenden van auteursrechten in de Verenigde Staten.


Unilever  heeft de tweede en laatste tranche van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro afgerond.


Aalberts heeft in de eerste 10 maanden van dit jaar de omzet met 2,9% zien teruglopen. Plannen om jaarlijks 25 miljoen kosten te besparen leidden tot eenmalige herstructureringskosten van 50 miljoen euro. Het aandeel steeg 6% na de update.


Air France-KLM heeft in derde kwartaal 3,7% meer omzet geboekt. De omzet kwam uit op 8,98 miljard euro, 100 miljoen meer dan verwacht. Door stijgende kosten daalde de nettowinst echter met 13% tot 824 miljoen euro. De winst bleef 5% achter bij de verwachtingen. Het aandeel daalde ruim 10% na de cijfers.


Internationaal bedrijfsnieuws

De omzet van  Novo Nordisk steeg in het derde kwartaal met 21% tot 71 miljard Deense kroon (circa 9,5 miljard euro). Analisten rekenden op 72 miljard omzet. De winst per aandeel steeg met 22% tot 6,12 DKK, 12 cent meer dan verwacht. Voor heel 2024 rekent Novo Nordisk op circa 25% omzetgroei. Na een aanvankelijk 7% hogere opening, sloot het aandeel vrijwel onveranderd op de dag van de cijfers.

 

Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffet zag het operationeel resultaat dalen van 10,8 miljard naar 10,1 miljard dollar. Het bedrijf had last van de gevolgen van orkaan Helene. Het nettoresultaat was het afgelopen kwartaal 26,2 miljard positief. In het derde kwartaal van 2023 was dit nog 13 miljard dollar negatief. Berkshire verkocht in het derde kwartaal 100 miljoen aandelen Apple, waardoor het bedrijf nog 300 miljoen aandelen in portefeuille heeft. Aan het begin van het jaar had Berkshire nog meer dan 900 miljoen aandelen Apple. De kaspositie was eind september 325 miljard dollar. Voor het eerst sinds 2018 kocht Berkshire geen eigen aandelen in. Het aandeel daalde 2,5% na de cijfers.


Siemens Healthineers heeft in het derde kwartaal, conform verwachting, de omzet met 5% zien groeien tot 6,3 miljard euro. De winst per aandeel steeg met 24% tot € 0,67. Analisten gingen uit van € 0,64 winst per aandeel. Voor 2025 wordt een omzetgroei van 5 tot 6% voorzien. Het aandeel steeg 6% na de cijfers.


Qualcomm heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het Amerikaanse halfgeleider- en smart-technologiebedrijf. De omzet steeg met 17% tot 10,2 miljard dollar, 300 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst verdubbelde tot 2,9 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op $ 2,69 tegen een verwachting van $ 2,56. De omzet- en winstverwachting voor het huidige kwartaal lag boven de analistenconsensus. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd na de cijfers.

 

Uitzender  Adecco heeft teleurstellend gepresteerd in het derde kwartaal. De omzet daalde met 4% tot 5,7 miljard euro. De operationele winst daalde met maar liefst 20% tot 186 miljoen euro. Het aandeel verloor 6% na de publicatie van de resultaten.

 

NXP Semiconductors rekent door toenemende macro-zwakte in het vierde kwartaal op een omzetdaling van 9% op jaarbasis. In het derde kwartaal steeg de omzet nog licht tot 3,25 miljard dollar. De nettowinst daalde van 787 miljoen naar 718 miljoen dollar. Het aandeel daalde met bijna 6% na de cijfers. 



Weekconclusie en Vooruitzichten

Het contrast op de Westerse aandelenmarkten was groot afgelopen week. De Amerikaanse beurzen reageerden euforisch op de verkiezingsuitslag, terwijl de Europese aandelen daalden uit angst voor de gevolgen van de importtarieven en het America first-beleid van Trump. China reageerde met een stimuleringspakket ter waarde van 1.300 miljard euro. Tussen de bedrijven door verlaagde de Amerikaanse centrale bank zoals verwacht de rente met 25 basispunten. Het sterke cijferseizoen met hoge winstgroei wordt ook afgelopen week weer doorgezet. Veel Europese bedrijven openen de komende tijd nog de boeken.

Deze week staan onder meer de cijfers van Siemens, Bayer, Infineon, Allianz, Disney, Cisco Systems en Spotify op de agenda. Vanuit Nederland publiceren slechts ABN AMRO en Aegon hun kwartaalcijfers, terwijl ASML een beleggersdag organiseert aanstaande donderdag.

Op macro-economisch vlak zijn de Amerikaanse inflatiecijfers vooral van belang. Uit China komen industriële productiecijfers. In Europa staan enkele definitieve inflatie- en economische groeicijfers op de agenda.


Belangrijke onderwerpen aankomende week: 11 - 15 november

Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DBAC Duurzaam Beleggen, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DBAC garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DBAC biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Deel dit blog

gerelateerde artikelen

door Loege Schilder 12 maart 2025
Enphase ENERGY: KANSEN EN UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE Enphase Energy is een Amerikaans bedrijf dat actief is in de markt voor zonne-energie. Enphase is groot geworden met micro omvormers die gebruikt worden voor zonnepanelen op de woningmarkt. Het bedrijf profiteert van de wereldwijde verschuiving naar duurzame energie, maar staat ook voor uitdagingen zoals marktvolatiliteit, concurrentiedruk en regelgeving. In deze analyse worden de groeikansen, financiële prestaties en duurzaamheid van Enphase onder de loep genomen om een beter beeld te krijgen van de vooruitzichten van het bedrijf.
In deze post geven we een update van de marktomstandigheden van Q1 2025.
door Loege Schilder 12 maart 2025
Marktupdate 12 maart 2025: Correctie aandelenkoersen zorgt voor onrust
In januari hebben we social media platform Pinterest opgenomen in de portefeuille. Wij zien
door Loege Schilder 10 februari 2025
In januari hebben we social media platform Pinterest opgenomen in de portefeuille. Wij zien veel potentie in het aandeel vanwege het unieke visuele karakter en de mogelijkheden om de verdiensten buiten de VS te verhogen.
Lees alle blogs
Share by: