De aandelenkoersen zijn sinds de tweede helft van februari gedaald. Het was een tijdje geleden dat de koersen in deze mate gedaald waren en daarom krijgt het meer aandacht. Maar wat ons betreft is van paniek geen sprake. De koersen van met name AI-gerelateerde bedrijven waren te hard opgelopen en dan kun je wachten op een gezonde correctie.
We spreken van een correctie wanneer de koersen tussen de 10% en 20% dalen. Een daling van meer dan 20% noemen we een bear-market. Technologiebeurs Nasdaq sloot maandag 11 maart ruim 13% lager dan de top half december en bevindt zich daarmee in een correctie. Correcties komen sinds 1946 ongeveer iedere 2-2,5 jaar voor. In iets minder dan de helft van de gevallen zakt de markt door naar een bear market, maar in de andere helft van de gevallen herstellen de koersen meestal binnen een half jaar weer van de daling.
In de media wordt recessievrees als de belangrijkste oorzaak voor de correctie gegeven. De dreiging van een handelsoorlog zorgt voor twijfel over de kracht van de economie. Wij denken dat deze angst overschat wordt. Wij denken dat de daling vooral het gevolg is van opgelopen waarderingen. Sinds de introductie van Chat-gpt eind 2022 stegen de koersen flink, met name van technologie aandelen. In 2024 waren de magnificent 7 aandelen (Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet/Google, Meta/Facebook, Amazon en Tesla goed voor 91% van de waarde-toename van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De waarde van Nvidia groeide 5 keer zoveel dan de waardegroei van 493 van de grootste Amerikaanse bedrijven bij elkaar.
Dat die beweging corrigeert is niet gek; er was alleen een trigger nodig. Die triggers hebben beleggers volop gekregen. Zo kwam er concurrentie van Chinese AI-bedrijven waardoor de verdiensten van Amerikaanse AI-bedrijven misschien tegenvallen. De eerdergenoemde handelstarieven zorgen voor onzekerheid. Maar ook de veranderde geopolitieke opstelling van de Verenigde Staten in de oorlog in de Oekraïne, waardoor de Europese leiders elkaar opzochten.
De grootste koersverliezen zitten momenteel vooral bij de grote IT-bedrijven. Daarnaast kreeg de Amerikaanse dollar een gevoelige tik. Normaal gesproken zorgt onrust voor vraag naar de Amerikaanse dollar, maar in dit geval leidde een combinatie van Europese daadkracht en overschot aan dollars door de verkopen van Amerikaanse tech-aandelen voor een daling van 6%. Daardoor verliezen Europese beleggers 6% extra op hun Amerikaanse aandelen.
In het DB Flagship Fund kiezen we voor stabiele duurzame kwaliteitsbedrijven met een aantrekkelijke waardering. Die aandelen hebben per saldo betrekkelijk weinig last van de onrust. Daarnaast helpt de optiepositie om koersschommelingen te beheersen. Op de slotstanden van maandag 10 maart stond het fonds zo’n 4% lager, tegenover een daling van 8% voor wereldwijde aandelen. De bijdrage van de lagere Amerikaanse dollar aan het rendement was 3,1%. De aandelen en opties leveren dus maar 0,9% in.
Wij houden vast aan onze strategie. Mochten de markten verder dalen dan verwachten dat onze aandelen opnieuw goed blijven liggen. Wij verwachten echter dat markten zullen stabiliseren en mogelijk deels herstellen. Wellicht temporiseert de Amerikaanse overheid de voorgenomen tarieven om zo een handelsoorlog te voorkomen. Daarnaast zagen we de afgelopen dagen de houding richting Rusland wijzigen in een poging de dollar te steunen. Kleine bijstellingen kunnen ervoor zorgen dat het vertrouwen van beleggers terugkeert, waarna de koersen snel herstellen. We hebben dat ook in augustus van 2024. De stabiliteit en de hoge winstgevendheid van de bedrijven in onze portefeuille zorgt ervoor dat we rustig kunnen afwachten.
De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DB Flagship Fund biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.