Marktupdate week 50 (9 t/m 13 december)

16 december 2024
Marktupdate week 50 (9 t/m 13 december)
16 december 2024

Weinig beweging na inflatiecijfers en renteverlaging ECB

De internationale aandelenmarkten bleven dicht bij huis afgelopen week. De diverse indices lieten een gemengd beeld zien. Terwijl de ene index licht in de plus eindigde, noteerde de andere een klein verlies. Uitzondering hierop was de SOX-index. De Amerikaanse index voor chipbedrijven steeg 3,6%, nadat  Broadcom sterke kwartaalresultaten publiceerde. Ook de verwachte renteverlaging van 25 basispunten door de Europese centrale bank gaf geen richting aan de markt. De ECB verlaagde de rente voor de vierde keer dit jaar met 25 basispunten en voorzitter Lagarde hintte in de toelichting op meer renteverlagingen in 2025. De inflatie in Nederland en Duitsland werd definitief vastgesteld op respectievelijk 4,0% en 2,2%. Beiden waren conform de eerste raming. Het forse verschil in inflatie tussen de twee landen komt grotendeels door enerzijds hogere accijnzen en energieprijzen in Nederland en anderzijds de belabberde economische situatie in Duitsland. De gepubliceerde Amerikaanse inflatiecijfers over november waren conform verwachting. De consumentenprijzen in de VS stegen met 2,7% in november iets harder dan in oktober, terwijl de kerninflatie onveranderd bleef op 3,3%. De reactie van beleggers op de Amerikaanse inflatiecijfers was aanvankelijk verrassend positief. Per saldo daalde de toonaangevende S&P 500 index echter licht afgelopen week.

In een mogelijke handelsoorlog schuilt risico voor de inflatie. De nieuwe Amerikaanse president Trump dreigt met importtarieven op producten uit China, de eurozone en recentelijk ook Canada en Mexico. Hierdoor worden de inflatievooruitzichten onzekerder. Daarnaast kan de dreiging van een handelsconflict de economische groei verzwakken, waarschuwde ECB-voorzitter Lagarde. De Europese centrale bank verlaagde dan ook de groeiverwachting voor 2025 van 1,3% naar 1,1% en de groei voor 2026 van 1,5% naar 1,4%. De inflatie in China daalt nog steeds. Op maandbasis was er zelfs sprake van deflatie. China is van plan om de geldkraan volgend jaar verder open te draaien, door het monetaire beleid te versoepelen en de begrotingsuitgaven te verhogen. De voornaamste doelstelling is om de Chinese vastgoed- en aandelenmarkt te stabiliseren en anticyclische beleidsaanpassingen door te voeren. De noodzaak hiervoor wordt nog groter wanneer Trump de dreigementen daadwerkelijk omzet in handelsrestricties.

Verder was de forse tegengestelde beweging op de energiemarkt opmerkelijk. Terwijl de olieprijs opliep met bijna 5%, daalde de Europese gasprijs met ruim 11%. De dollar steeg 0,6% ten opzichte van de euro. De 10-jaarsrente liep afgelopen week elke dag licht op waardoor de lange rente in de VS per saldo 25 basispunten steeg. De Nederlandse 10-jaarsrente noteerde 0,17% hoger.


Duurzaam topic

Wetenschappers van Chinese universiteiten hebben een biologisch afbreekbare spons ontwikkeld die 99,8% van de microplastics uit water verwijdert. Deze zogenoemde wonderspons is gemaakt van chitine dat wordt gewonnen uit schaaldieren zoals inktvissen en cellulose afkomstig van katoen. Het gevormde schuim is niet alleen effectief, maar ook goedkoop en eenvoudig te produceren, omdat de grondstoffen ruim beschikbaar zijn en de benodigde apparatuur gemakkelijk toegankelijk is.

De spons werd getest in vier soorten water: irrigatiewater, zeewater en water uit meren en vijvers. Uit de tests bleek dat de spons meerdere malen bruikbaar is, met een efficiëntie van meer dan 95% na vijf gebruikscycli. Deze herbruikbaarheid en effectiviteit maken het een veelbelovende oplossing voor het wereldwijde microplasticprobleem.

Plasticvervuiling groeit snel; jaarlijks komt tussen de 10 en 40 miljoen ton microplastics in het milieu terecht. Deze deeltjes worden teruggevonden in dieren, voedsel, water en zelfs in ons lichaam. Tijdens een recente top in Zuid-Korea werden over het onderwerp geen concrete afspraken gemaakt. Deze wetenschappelijke doorbraak biedt hoop voor een praktische aanpak van dit wereldwijde probleem.


Amerikaanse indices

De Amerikaanse aandelenmarkt liet een gemengd beeld zien afgelopen week. De toonaangevende S&P 500 index daalde met 0,6%. Technologie-index Nasdaq noteerde 0,7% hoger. De smallcapindex Russell 2000 daalde met 2,6%. De volatiliteit steeg 1 procentpunt tot 13,8%.


AEX Index

De AEX steeg afgelopen week met 0,2%. De week werd afgesloten op een stand van 893,55 punten. Het best presterende aandeel was Universal Music Group, met een koersstijging van 4,6%, gevolgd door Besi (2,6%) en ASMI en Heineken (beiden +1,6%). Het slechtst presterende aandeel was afgelopen week KPN, met een koersdaling van 3,3%, gevolgd door Randstad (-3,2%) en DSM-Firmenich (-2,7%). Slechts 9 van de 25 aandelen in de AEX index sloten de week positief af. Overigens daalde de Amsterdamse midcapindex AMX afgelopen week met 2,8%. Het goede beursjaar 2024 gaat volledig voorbij aan de AMX index die in 2024 tot nu toe met 7,4% daalde. 


Europese indices

De grote Europese indices presteerden gemengd. De EuroStoxx50 daalde met 0,2%, de Duitse DAX index steeg 0,1%, terwijl de Britse FTSE-index 0,1% verloor. Door de geringe beweging daalde de volatiliteit van 14,5% naar 13,8%. 


TOPSELECTIE

AkzoNobel is een nieuwe samenwerking met het Chinese Sinopec overeengekomen om de wereldwijde expansie van het Chinese energie- en chemiebedrijf te ondersteunen en tegelijkertijd de transitie naar groene energie te bevorderen. AkzoNobel gaat verschillende coatings leveren aan Sinopec.

 

De koers van het aandeel Alphabet steeg bijna 9% afgelopen week nadat dochterbedrijf Google bekendmaakte aanzienlijke vooruitgang te boeken in het oplossen van fouten die lang een probleem waren voor quantum computing. De chip zou binnen 5 minuten een berekening hebben uitgevoerd waar de huidige supercomputers bijna een eeuwigheid voor nodig zouden hebben. Het duurt echter waarschijnlijk nog jaren voordat quantumcomputers commercieel kunnen worden geproduceerd.

 

Arcadis heeft zijn inkoopprogramma van eigen aandelen afgerond. In totaal kocht het bedrijf 810.000 aandelen in tegen een gemiddelde prijs van € 63,41 per stuk. De totale waarde kwam uit op 51,4 miljoen euro.

 

CGI neemt Daugherty Business Solutions over, een bedrijf gespecialiseerd in IT-consultancy, data-analyse, kunstmatige intelligentie en strategische bedrijfsadviesdiensten. Het Amerikaanse bedrijf heeft ongeveer 1.700 medewerkers. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

 

Chart Industries  kondigde een nieuw aandeleninkoopproagramma ter waarde van 250 miljoen dollar aan.

 

Gen Digital  neemt MoneyLion over, een Amerikaans fintechbedrijf dat een digitaal platform aanbiedt voor mobiel bankieren, leningen en investeringen. De omzet van MoneyLion bedroeg in 2023 423 miljoen dollar. Gen Digital betaalt $ 82 per aandeel MoneyLion, wat een premie van 6,5% betekent ten opzichte van de laatste slotkoers van MoneyLion. De totale waarde van de overname bedraagt ongeveer 1 miljard dollar. Gen Digital gaat ervan uit dat de overname direct bijdraagt aan de winst per aandeel.

 

Teamviewer  neem het Britse 1E over, een technologiebedrijf dat zich richt op het verbeteren van digitale werkervaring voor bedrijven en medewerkers. Het platform van 1E wordt gebruikt door organisaties wereldwijd om real-time IT-problemen op te lossen en IT-processen te automatiseren. Teamviewer betaalt zo’n 700 miljoen euro voor de overname. De koers van Teamviewer daalde bijna 20% omdat in de commentaren veel aandacht was voor de hoge prijs van de overname.


Macro Economisch Nieuws

Verenigde Staten

De consumentenprijzen in de VS zijn in november, conform verwachting, gestegen met 2,7%. De inflatie bedroeg in oktober 2,6%. De kerninflatie, zonder energie- en voedselprijzen, bleef onveranderd op 3,3%. Economen rekenden hier ook op. De producentenprijzen stegen in november harder dan verwacht met 0,4% op maandbasis. Op jaarbasis stegen de prijzen 3,0%. Economen rekenden op respectievelijk 0,2% en 2,6%. De arbeidskosten per eenheid zijn in de VS in het derde kwartaal gestegen met 0,8%, waar eerder een toename van 1,9% werd gemeld.


Eurozone

De Europese centrale bank heeft de rente, conform verwachting, opnieuw met 25 basispunten verlaagd. De depositorente daalde daarmee naar 3,0%. De industriële productie in de eurozone is in oktober met 1,2% op jaarbasis gedaald ten opzichte van een maand eerder. Economen rekenden op een daling van 2%.

Nederland

De Nederlandse inflatie is in november definitief vastgesteld op 4,0%. Dit was in lijn met de eerste raming. In oktober stegen de prijzen nog met 3,5%. De Nederlandse industriële productie lag in oktober 2,5% lager dan een jaar eerder. Ook in de voorgaande 15 maanden kromp de productie.


Duitsland

De Duitse inflatie is in november definitief vastgesteld op 2,2%. Dit was in lijn met de eerste raming.


Azië

De Chinese consumentenprijzen zijn in november op maandbasis gedaald met 0,6%. Economen rekenden op een daling met 0,4%. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 0,2%, terwijl de kerninflatie 0,0% bedroeg.

De Japanse economie groeide in het derde kwartaal met 1,2% op jaarbasis, in plaats van de 0,9% die eerder was gemeld.


Nederlands bedrijfsnieuws

Aegon investeert 1 miljard euro extra om de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 te halen, bovenop de bestaande toezegging van 2,5 miljard euro. Aegon wil de beleggingsportefeuille van circa 70 miljard euro in 2050 naar een netto-nul uitstoot van broeikasgassen te transformeren.

 

ASR Nederland heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 100 miljoen euro afgerond. Er werden ruim 2,2 miljoen aandelen teruggekocht voor een gemiddelde prijs van € 45,18 per aandeel. ASR wil de teruggekochte aandelen volgend jaar intrekken.

 

Heineken  heeft een akkoord bereikt met de vakbonden voor een nieuwe cao voor 2025 en 2026. De collectieve loonsverhoging bedraagt 4% in 2025 en 3% in 2026.

 

IMCD neemt het Chinese Daoqin over, een distributeur van voedings- en nutraceutische ingrediënten (vitaminen, probiotica, omega-3 vetzuren). Het bedrijf had een omzet van omgerekend 16 miljoen euro in 2023. IMCD verwacht de deal in het tweede kwartaal van 2025 te kunnen afronden.

 

Aalberts heeft zijn groeidoelen voor 2030 gepresenteerd. Aalberts streeft in 2030 naar een omzet van 4,5 miljard euro. Dit zou een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 6 à 7% betekenen. Tevens wil het door overnames zijn positie versterken in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. Ook wil Aalberts voor 2050 CO2-neutraal opereren.

 

Internationaal bedrijfsnieuws

Adobe Systems presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de outlook stelde teleur. De omzet steeg met 11% tot 5,61 miljard dollar. Analisten gingen uit van 5,54 miljard dollar omzet. De netto kwartaalwinst bedroeg 1,7 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 13% tot $ 4,81 tegen een verwachting van $ 4,67. Voor het lopende kwartaal rekent Adobe op een omzet van circa 5,65 miljard dollar, terwijl analisten uitgingen van 5,72 miljard dollar. Het aandeel daalde maar liefst 14% na de cijfers.

 

Broadcom heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt dan verwacht, terwijl de omzet licht tegenviel. De omzet steeg met 51% tot 14,05 miljard dollar, nipt minder dan de 14,07 miljard omzet die analisten verwachtten. De nettowinst steeg van 3,5 naar 4,3 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel steeg met 28% tot $ 1,42 tegen een verwachting van $ 1,39. Over het hele boekjaar 2024 boekte Broadcom 44% omzetgroei.  De omzetoutlook voor het lopende kwartaal lag nipt boven de analistenverwachtingen. Het bedrijf ziet veel vraag naar de chips voor communicatie, netwerken en opslag die het bedrijf produceert. Daarnaast waren beleggers positief verrast door het bericht dat Broadcom in samenwerking met 3 grote klanten/hyperscalers AI-chips ontwikkelt. Het aandeel steeg met maar liefst 24% na de cijfers, waardoor het bedrijf voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard werd.  Concurrent Nvidia daalde met 6% dalen als reactie op de cijfers van Broadcom.

 

Oracle, softwareproducent voor databases en cloud computing, kon niet aan de verwachtingen voldoen. Zowel de winst als de omzet bleven nipt achter bij de voorspellingen. De omzet steeg met 9% tot 14,1 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 3,2 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel nam toe met 10% tot $ 1,47. Het aandeel daalde bijna 7% na publicatie van de cijfers.

 

Zara-eigenaar Inditex heeft in het afgelopen kwartaal licht tegenvallend gepresteerd. Zowel de omzet als de winst stegen met 7%, maar bleven daarmee nipt achter bij de verwachtingen. In de eerste negen maanden van het jaar groeide de omzet in constante valuta met 10,5%. De nettowinst kwam in die periode uit op 4,4 miljard euro, een toename van 8,5%. Na de cijfers noteerde het aandeel van de modeketen ruim 6% lager.

 

De Duitse (her)verzekeraars Munich Re en Allianz verhoogden beiden de outlook voor boekjaar 2025. Allianz gaat uit van een stijging van de winst per aandeel van circa 8% waar het eerder uitging van zo’n 6% winstgroei. De omzetverwachting van Munich Re voor 2025 lag boven de analistenverwachtingen. De koers van Allianz bleef vrijwel gelijk, terwijl het aandeel Munich Re bijna 6% steeg na de update.


Weekconclusie en Vooruitzichten

De internationale aandelenmarkten bleven afgelopen week vrij vlak na de publicatie van inflatiecijfers die grotendeels overeenkwamen met de verwachtingen en de eveneens verwachte renteverlaging van de ECB. China kondigde weer nieuwe maatregelen aan in voorbereiding op de door Trump aangekondigde handelsoorlog met de VS.

Aankomende week staat in het teken van rentebesluiten in de VS, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat de Amerikaanse rente wederom met 25 basispunten zal worden verlaagd. De Fed komt tevens met nieuwe renteverwachtingen (dotplot) en verse economische ramingen voor de aankomende jaren. In Japan is de rente nog altijd zeer laag (0,25%). Een renteverhoging wordt nu nog niet verwacht. Verder staan op de agenda de samengestelde inkoopmanagersdata, industriële productiecijfers en detailhandelsverkopen uit de VS en China. Tevens wordt de definitieve economische groei van de VS in het derde kwartaal bekendgemaakt. Bedrijfsmatig is het nieuws bepekt. Slechts enkele Amerikaanse bedrijven publiceren kwartaalcijfers, waaronder FedEx, Nike en Micron Technology.

 

Belangrijke onderwerpen aankomende week: 16 - 20 december

Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/


DISCLAIMER:

De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DB Flagship Fund, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DB Flagship Fund garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DB Flagship Fund biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.

Deel dit blog

gerelateerde artikelen

door Loege Schilder 16 december 2024
AstraZeneca: Krachtige Groei en Aantrekkelijke Waardering AstraZeneca is een wereldwijd opererend farmaceutisch bedrijf, ontstaan in 1999 door de fusie van het Zweedse Astra en de Britse Zeneca Group. AstraZeneca is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en commercialiseren van geneesmiddelen, voornamelijk op het gebied van oncologie (kankerbestrijding), hart- en vaatziekten, ademhalingsziekten, nierziekten, diabetes en immuunziekten. Oncologie genereert momenteel circa 40% van de omzet. AstraZeneca is actief in meer dan 100 landen en investeert aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling met focus op biotechnologie en precisiegeneeskunde. Het bedrijf behoort tot de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld met een omzet van meer dan 50 miljard dollar dit jaar.
door Jaap Plat 9 december 2024
Nieuwe records door dalende rente en stabiele Amerikaanse arbeidsmarkt 
door Jaap Plat 9 december 2024
Ahold Delhaize: Marktleider met groeiambities en duurzame stabiliteit Ahold Delhaize is een van de grootste supermarktconcerns ter wereld. Het bedrijf ontstond in 2016 uit een fusie tussen het Nederlandse Ahold en het Belgische Delhaize. Ahold Delhaize opereert in meer dan tien landen, voornamelijk in Europa en Noord-Amerika, waarbij meer dan 60% van de omzet in de Verenigde Staten wordt gegenereerd. Wereldwijd heeft Ahold Delhaize meer dan 410.000 medewerkers in dienst. Het bedrijf beheert diverse bekende merken, waaronder Albert Heijn, Delhaize, Food Lion, Stop & Shop en Bol.com. De focus van Ahold Delhaize ligt op het leveren van kwalitatieve voedingsmiddelen en non-foodproducten via fysieke supermarkten, online platforms en bezorgdiensten. Innovatie en duurzaamheid spelen een belangrijke rol in hun strategie. Ahold Delhaize investeert in technologieën zoals online boodschappenservices, kassaloze winkels en datagedreven klantbenadering.
Lees alle blogs
Share by: