Aandelenmarkt stijgt verder door Trumptrade ondanks stijgende inflatie
De Amerikaanse aandelenmarkt bereikte afgelopen week wederom nieuwe recordstanden. Zowel de S&P 500, de Dow Jones als de Amerikaanse smallcap Russell 2000 index zetten nieuwe all-time highstanden in de boeken. Technologie-index Nasdaq handelde minder dan een 1% onder de recordstand van eerder in de maand. Voor de Europese aandelenmarkt het beeld een stuk minder rooskleurig. Door de verkiezingswinst van Donald Trump liepen de rendementen in november ver uiteen. Noord-Amerikaanse aandelen stegen gemiddeld met ruim 9% terwijl Europese aandelen genoegen moesten nemen met een gemiddelde koersstijging van slechts 1%. De AEX is de afgelopen 3 maanden zelfs 13% gedaald.
De Amerikaanse markt is momenteel in de ban van hoop en verwachtingen. Trumps plannen, zoals het verhogen van tarieven en het uitzetten van illegale immigranten (5% van de arbeidsmarkt), zullen de druk op de inflatie druk waarschijnlijk vergroten in plaats van verminderen, vooral in combinatie met een al krappe arbeidsmarkt en stijgende handelsbeperkingen. Ondanks Trumps doel om inflatie te elimineren, voorspellen analisten dat de inflatie stijgt naar circa 3%, wat verder leidt tot hogere lange rentestanden. Dit maakt hypotheken duurder en beperkt de consumptie, waardoor de economische groei juist vertraagt. Tegelijkertijd maakt het verhogen van tarieven Amerikaanse bedrijven minder competitief, wat hun innovatie en winstgevendheid schaadt. Historische voorbeelden, zoals de Amerikaanse autoindustrie in de jaren 80, tonen aan dat het instellen van tarieven bedrijven minder efficiënt kunnen maken.
Afgelopen week werden de inflatiecijfers van november in Europa bekendgemaakt. De inflatie in de eurozone steeg naar 2,3%, terwijl de kerninflatie nog steeds 2,7% bedraagt. In Nederland stegen de consumentenprijzen in november zelfs met 4%, met name door hogere prijzen voor voeding, drank en tabak. In Amerika is de kerninflatie in oktober licht gestegen tot 2,8%. De economische groei in de VS is in het derde kwartaal uitgekomen op 2,8%. Nog steeds een sterke groei, maar wel een kleine vertraging ten opzichte van de 3% groei in het tweede kwartaal. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank bleek dat de Fed sprak over een mogelijke vertraging of pauze van de renteverlagingen, als de daling van de inflatie stagneert.
Verder was afgelopen week de sterke daling van de lange rente opvallend, zowel in de VS als in Europa. In Amerika daalde de 10-jaarsrente met 22 basispunten, in Europa noteerde deze 0,17% lager. De dollar verloor ruim 1% ten opzichte van de euro, nadat deze sinds de Amerikaanse verkiezingen sterk was gestegen. De energieprijzen lieten een gemengd beeld zien afgelopen week. De olieprijs daalde met 3%, terwijl de Europese gasprijs 1,7% hoger noteerde.
De klimaattop COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan, stond in het teken van het mobiliseren van financiële steun voor klimaatactie in ontwikkelingslanden. Rijke landen weigerden om hun toezeggingen flink te verhogen, terwijl ontwikkelingslanden jaarlijks minimaal 1.300 miljard dollar willen ontvangen. Uiteindelijk werd een akkoord bereikt waarbij rijke landen vanaf 2035 minimaal 300 miljard dollar per jaar beloven. Dit wordt door critici gezien als een marginale verbetering. De COP29 werd daarom als teleurstellend beschouwd.
Er werd wel overeenstemming bereikt over het opzetten van een internationale koolstofmarkt, waarmee landen CO2-reductie als kredieten kunnen verhandelen. Dit kan helpen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar getwijfeld wordt over de effectiviteit van koolstofkredieten. Het 'loss and damage'-fonds om arme landen te helpen bij klimaatschade werd verhoogd naar 759 miljoen dollar, maar er werd geen collectief doel gesteld. Op andere belangrijke onderwerpen, zoals het afbouwen van fossiele brandstoffen en het beperken van methaanuitstoot, werden wel intenties uitgesproken, maar ook hier werden geen bindende afspraken gemaakt. Het resultaat was een akkoord met weinig substantiële vooruitgang.
Amerikaanse indices
Afgelopen week steeg de Amerikaanse aandelenmarkt wederom. De toonaangevende S&P 500 index won 1,1% en zette afgelopen vrijdag een nieuwe all-time highstand in de boeken. Technologie-index Nasdaq noteerde 0,7% hoger. De smallcapindex Russell 2000 won 1,2%, terwijl de Dow Jones index voor het eerst door de grens van 45.000 punten brak. Door het positieve sentiment en de korte handelsweek in verband met Thanksgiving daalde de volatiliteit in de VS met bijna 2 procentpunten tot 13,5%.
AEX Index
De AEX steeg minimaal afgelopen week. De index noteerde 0,2% hoger en sloot de week af op een stand van 881,73 punten. Van de 25 aandelen in de AEX noteerden er net als in de voorgaande week 14 hoger. Het best presterende aandeel was Adyen dat 6,8% won, gevolgd door ASML en Randstad die beide 2,5% stegen. De grootste verliezers afgelopen week waren DSM-Firmenich (-3,1%), Shell (-2,8%) en Exor (-1,6%).
Europese indices
Het positieve handelssentiment zorgde ook dat de overige grote Europese indices hoger noteerden afgelopen week. De EuroStoxx50 index en de Britse FTSE-index stegen beiden 0,3%, terwijl de Duitse DAX index 1,6% won. De volatiliteit in Europa daalde circa 1 procentpunt tot 17%.
TOPSELECTIE
Het aandeel Renewi steeg afgelopen donderdag met 47% na een overnamebod van het Australische investeringsbedrijf Macquarie van 8,70 Britse Pond (€ 10,48) per aandeel Renewi. Het bod is in contanten en biedt een premie van 57% ten opzichte van de slotkoers de dag voor het bod. Macquarie probeerde in 2023 ook al om Renewi over te nemen, maar Renewi vond het overnamebod destijds te laag. Dit keer liet het bestuur van Renewi weten ‘te neigen’ naar het aanbevelen van het bod. Macquarie moet uiterlijk 26 december laten weten op het officieel een bod op Renewi doet of niet.
Henry Schein neemt Acentus over, een medische leverancier gespecialiseerd in continue glucose monitoring. Deze overname versterkt Henry Schein’s focus op de thuiszorgmarkt. De overname wordt naar verwachting begin 2025 afgerond en zal direct bijdragen aan de winst per aandeel. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.
Incyte / Merck: Sky News noemde de Amerikaanse farmaceut Merck als potentiële koper van Incyte, waarmee het reeds samenwerkt aan verschillende medicijnontwikkelingsprojecten. Overigens had Merck positieve testresultaten voor een medicijn die hoge bloeddruk in de longen veroorzaakt, hetgeen de lancering van het veelbelovende medicijn kan versnellen.
Marsh McLennan heeft de overname van McGriff Insurance Services afgerond. Ruim 3.500 medewerkers van McGriff treden toe tot Marsh McLennan. Met deze overname breidt MMC zijn aanwezigheid en capaciteiten in de verzekeringsmarkt verder uit. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
Pluxee heeft de overname aangekondigd van Beneficio Facil, een Braziliaanse aanbieder van mobiliteitsoplossingen voor openbaar vervoer, waarmee het zijn positie op de Braziliaanse markt voor werknemersmobiliteit versterkt. Financiële details werden niet bekendgemaakt.
Verenigde Staten
De PCE-kerninflatie in de VS is in oktober zoals verwacht uitgekomen op 2,8%. Een maand eerder steeg het prijspeil nog met 2,7%. De Amerikaanse economische groei is conform de eerste raming definitief vastgesteld op 2,8%. In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 3,0%.
Eurozone
De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november weer in een hoger tempo gestegen. De inflatie kwam, conform verwachting, uit op 2,3%, tegenover 2,0% in oktober en 1,7% in september. De kerninflatie, voor de Europese centrale bank de belangrijkste graadmeter, bleef in november onveranderd op 2,7%. Economen rekenden op een stijging tot 2,8%. Het consumentenvertrouwen in de EU is in november zoals verwacht gedaald, terwijl het economisch sentiment stabiliseerde.
Nederland
De inflatie in Nederland is in november opgelopen tot 4,0%. In oktober was de inflatie nog 3,5%. Vooral de prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen fors, energieprijzen daalden juist licht. Het vertrouwen van Nederlandse producenten in de industrie was in november minder negatief dan in oktober.
Duitsland
De inflatie in Duitsland is in november gestegen tot 2,2% op jaarbasis, van 2,0% in oktober. Er werd gerekend op een toename tot 2,3%. Het werkloosheidspercentage in Duitsland is in november onveranderd gebleven op 6,1%. Zowel het consumentenvertrouwen als de index voor het ondernemersklimaat zijn de afgelopen maand verder gedaald in Duitsland.
Azië
In Japan steeg de industriële productie met 3% in oktober, terwijl de detailhandelsverkopen met 1,6% op jaarbasis stegen. Het Japanse werkloosheidspercentage steeg licht in oktober en kwam uit op 2,5%.
ArcelorMittal stelt zijn plannen uit om bestaande kolengestookte hoogovens te vervangen door nieuwe waterstofgeschikte faciliteiten, vanwege gebrekkige richtlijnen van de Europese Unie. ArcelorMittal blijft zich echter wel inzetten voor decarbonisatie en wil nog steeds de doelstelling van netto-nul in 2050 halen.
ASML / ASMI / Besi: De halfgeleidersaandelen stegen na berichten dat de VS de geplande sancties op chipverkoop aan China versoepelen. De lijst met getroffen bedrijven is aangepast, waarbij enkele toeleveranciers van Huawei zijn geschrapt.
De Indiase tak van Unilever, Hindustan Unilever, gaat zijn ijsdivisie afsplitsen en als afzonderlijk bedrijf naar de beurs brengen. Het besluit volgde op het besluit van moederbedrijf Unilever om zijn ijsdivisie af te splitsen.
Just Eat Takeaway heeft zijn beursnotering in Londen opgezegd. De maaltijdbezorger wil daarmee de administratieve rompslomp, complexiteit en kosten verlagen.
Zoom Video Communications heeft in het derde kwartaal 3,5% meer omzet geboekt. De omzet kwam, conform verwachting, uit op 1,18 miljard dollar. De netto kwartaalwinst bedroeg 207 miljoen dollar, de aangepaste winst per aandeel steeg met 7% tot $ 1,38. Analisten rekenden op $ 1,31. Zoom verhoogde tevens de winst- en omzetverwachting voor heel 2024. Het aandeel steeg met 4% na de cijfers.
Best Buy, Amerikaanse retailer van comsumentenelektronica, heeft in het afgelopen kwartaal niet aan de verwachtingen voldaan. De omzet daalde met 3% tot 9,45 miljard dollar. De nettowinst steeg licht naar 273 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg met 4%, maar bleef achter bij de verwachtingen. Best Buy verlaagde de omzetverwachting voor het hele boekjaar, het aandeel daalde 5% na de cijfers.
Easyjet heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 14% zien stijgen tot 9,3 miljard pond. De kernwinst voor belastingen steeg met 34% tot 610 miljoen pond. Easyjet verhoogde het dividend en houdt vast aan de doelstelling om op middellange termijn een winst voor belastingen van meer dan 1 miljard pond te realiseren. Na de cijfers noteerde het aandeel vrijwel onveranderd.
Het positieve sentiment op met name de Amerikaanse aandelenmarkt zorgde afgelopen week voor nieuwe recordstanden daar. Beleggers zijn er vooralsnog van overtuigd dat de bedrijfswinsten stijgen als gevolg van Trumps aangekondigde belastingverlagingen. In Europa vreest men juist de handelstarieven die vermoedelijk ingevoerd worden. Daardoor lopen de rendementen op de beurzen in de VS en Europa sinds de Amerikaanse verkiezing behoorlijk uiteen.
Komende week ligt de focus op het Amerikaanse banenrapport en de werkloosheidscijfers over november. Er wordt een stijging van het aantal banen van 200.000 verwacht, terwijl het werkloosheidspercentage vermoedelijk stijgt tot 4,2%. Tevens worden het aantal openstaande vacatures in de VS bekendgemaakt, hier wordt een lichte stijging verwacht. Daarnaast is er op macro-economisch vlak een reeks aan inkoopcijfers over de mondiale industrie en dienstensector en publiceert de Amerikaanse centrale bank het Beige Book, met een beeld van de meest recente economische activiteiten.
Bedrijfsmatig is er nog een aantal kwartaalcijfers die bekend worden gemaakt. Onder meer softwarebedrijf Salesforce, levensmiddelenproducent Campbell's, schoenenretailer Foot Locker, supermarktketen Kroger en serverfabrikant Hewlett Packard Enterprise openen komende week de boeken. Op het Damrak zal de aandacht uitgaan naar Prosus, dat met halfjaarcijfers komt.
Belangrijke onderwerpen aankomende week: 2 - 6 december
Meer informatie: https://www.investing.com/economic-calendar/
DISCLAIMER:
De informatie in dit document is met zorg samengesteld door DB Flagship Fund, het kan echter dat in het document een fout of onvolkomenheid is opgenomen. DB Flagship Fund garandeert dan ook niet dat de informatie in dit document juist en volledig is. De informatie in dit document vormt geen beleggingsadvies of een beleggingsaanbeveling. DB Flagship Fund biedt geen enkele garantie dat de in dit document beschreven beleggingsstrategie leidt tot een positief beleggingsresultaat. Aan beleggen zijn financiële risico’s verbonden. Het risico bestaat dat uw inleg geheel of gedeeltelijk verloren gaat.