Wat zijn de risico's van beleggen

1 december 2020
Wat zijn de risico's van beleggen
1 december 2020

De risico's van beleggen zijn uiteenlopend. Gelukkig kunnen veel risico's beperkt of voorkomen worden. 


De belegger loopt de volgende vijf risico's. In willekeurige volgorde.


Het eerste risico is het marktrisico. In dit geval worden beleggingen minder waard als gevolg van de rest van de economie. Zo kan een hogere rente betekenen dat consumenten minder uitgeven en dus de omzet van bedrijven verminderen. Als gevolg kunnen de aandelen van sommige bedrijven minder waard worden. 


Het tweede risico is het valutarisico. Veel beleggers beleggen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Als de koers van dollars naar euro's dan daalt, heeft dit een negatief effect op de uiteindelijke waarde in euro's. 


Het derde risico is kreditrisico. Bij kredietrisico is het risico dat het bedrijf waarin je investeert of belegt zijn rekeningen niet kan betalen en failliet gaat. In dit geval zijn je beleggingen niks meer waard. Dit risico kan je beperken door vooraf goed onderzoek te doen en tussentijds te controleren hoe het gaat met het bedrijf.


Het vierde risico is liquiditeitsrisico. Liquiditeitsrisico loop je als je moeit hebt met je beleggingen verhandelen. Omdat je beleggingen dan niet liquide zijn, kan je (tijdelijk) beleggingen niet verkopen. In dit geval heb je dus je inleg niet makkelijk terug en of tegen een veel lager bedrag. 

Het vijfde risico is renterisico. In deze situatie dalen de waarde van beleggingen als de rente stijgt. Een stijgende rente zorgt namelijk voor minder consumptie en hogere rentelasten. Hierdoor is het lastiger voor bedrijven om winst te maken.



De meeste risico's kunnen beperkt worden door goed te spreiden en over een langer termijn te beleggen. Ook kan het helpen om maandelijks in te leggen. In dit geval heb je het voordeel van een gemiddelde inkoopkoers. 

Deel dit blog

gerelateerde artikelen

door Loege Schilder 9 april 2025
Teamviewer: hogere winsten door omzetgroei en kostenbesparingen Teamviewer is een Duits softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in oplossingen voor externe toegang, ondersteuning op afstand en samenwerking. Het bedrijf is vooral bekend van zijn gebruiksvriendelijke software waarmee IT-professionals en klanten snel en veilig verbinding kunnen maken met apparaten over de hele wereld. Tijdens de coronapandemie kreeg Teamviewer een sterke groeispurt door de massale overstap naar thuiswerken. Die groei was niet vol te houden nadat de lockdown maatregelen werden ingetrokken. Sindsdien heeft het bedrijf zijn strategie bijgesteld en richt het zich meer op winstgevendheid en grotere zakelijke klanten. Teamviewer streeft ernaar om langdurige klantrelaties op te bouwen door diep geïntegreerde oplossingen te bieden. Met een schaalbaar verdienmodel, focus op cashflow en gerichte overnames, wil het bedrijf duurzaam groeien in een steeds competitievere markt.
door Loege Schilder 5 april 2025
Marktupdate 5 april 2025: (Dreigende) handelsoorlog doet pijn bij beleggers
door Loege Schilder 12 maart 2025
Enphase ENERGY: KANSEN EN UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE Enphase Energy is een Amerikaans bedrijf dat actief is in de markt voor zonne-energie. Enphase is groot geworden met micro omvormers die gebruikt worden voor zonnepanelen op de woningmarkt. Het bedrijf profiteert van de wereldwijde verschuiving naar duurzame energie, maar staat ook voor uitdagingen zoals marktvolatiliteit, concurrentiedruk en regelgeving. In deze analyse worden de groeikansen, financiële prestaties en duurzaamheid van Enphase onder de loep genomen om een beter beeld te krijgen van de vooruitzichten van het bedrijf.
Lees alle blogs
Share by: